Een speech voor Jackie

P1180294

Tijdens ons koorweekend werd Jackie in de bloemetjes gezet voor ruim 12 jaar engagement en enthousiasme als dirigent. Marietje schreef in naam van Kwimba een speech ter gelegenheid van dit feestelijk afscheid. Wie hem in alle rust nog eens wil doorlezen, vindt hieronder de volledige tekst:

Voor Jackie Van Obbergen 2018-03-10

Vandaag wil ik jullie meenemen op reis, op de ontdekkingsreis die wij allemaal samen , als Kwimba met onze gids , onze koorleider en vriend, Jackie hebben gemaakt.

Ontdekkingsreizen gekenmerkt door verwondering, door leergierigheid, door avontuur, door vele onverwachtse situaties die creativiteit vragen, door een open mind gericht op natuur, andere culturen en maatschappelijke ontwikkelingen…

En dat accent…. die spirit heeft Jackie, als zesde en toen nieuwe dirigent van Kwimba van bij aanvang in 2006, centraal gesteld.

Hij en wij gaan vanaf dan voor geëngageerde wereldmuziek!

In onze liederen reizen we de wereld rond, met oog voor de mens die opkomt voor zijn rechten, zijn lot en zijn geluk in eigen handen wil nemen. We leven in onze liederen mee strijd met andere volkeren :hun strijd voor een rechtvaardige wereld, voor een eigen bestuur. We leven mee in hun liefde voor hun land, en heimwee naar het verre vaderland , hun wanhoop als vluchteling of slaaf. We delen hun vreugde en vooral hun oneindige hoop en vertrouwen in een betere toekomst.

En met deze spirit bouwen we een heel repertorium uit en vierden we feest voor 10 jaar Kwimba met Noordeloos, 15j met Kwimba feest , tussen in Lapis Lazuli , vele andere optredens en recent 20 jaar met Gentse muren spreken.

Stuk voor stuk pareltjes en een prestatie om u tegen te zeggen van Jackie die ons met een ongelooflijk enthousiasme en gedrevenheid deed geloven in onszelf en het plezier van het samen zingen kon overbrengen naar alle toehoorders . Hij mobiliseerde zoveel mensen om op één of andere manier mee te werken aan een prachtig geheel.

Ik werd er telkens opnieuw warm van en ik weet… jullie ook ….. ik herinner me dat al van bij ons eerste optreden samen: toen werd de toon al gezet…. Gedurfd ook…. Met al die vrouwen samen zingen voor de Sjamma wereldwinkel modeshow…. En kort nadien optreden in de Blauwe Bloem met lekker wereldkeuken als eten…. We voelden ons verwend.

En het avontuur ging door: we namen een CD op A Welle welle wel; we openden de B&B tussen Kunst en Konfituur voor Ingrid, we zongen op de Gentse Feesten, op Boombal al waar je van puur enthousiasme van je pupiter viel… , we deden “Stand By me” in de bibliotheek van UZ Gent en traden in je profesioneel leven al eens op als frivole verpleegsters met Ja zuster , neen zuster!

Een hoogtepunt was zeker ook ons verrassingsoptreden in de aula bij je emeritaat . Ook toen kon je het niet laten en begon, tussen de collega’s in toga , te dirigeren…. Dat vonden we de max, Wie had dat ooit beleefd.

Een ander verrassende bestemming en voor mij ook zeker een hoogtepunt , zij het van een heel andere orde…. De opening van de Ghelamco arena met mijne vlieger en zijne steert…

En zo bleef dat maar doorgaan….

Telkens opnieuw met enorme energie en van welk congres je ook kwam ,Jackie stoomde ons week na week klaar voor weer een nieuwe uitdaging…..een nieuw reisplan. Week na week verleidde je ons met je mailtjes, soms poëtisch, soms met tips…. om paraat te zijn op de woensdagse repetities.

Het moet gezegd … jij had veel energie maar wij hadden ook veel energie…. En het was niet altijd simpel om het babbellustig volkje in de maat te krijgen…. Maar de bel op de piano , hoe schel ook, bracht soulaas.

En dan was er Den Bridge met een super snelle bediening van Wouter voor onze uitgehongerde dirigent met zijn croque-ske en een kriek on de rocks. We hebben daar menig discussie en maatschappelijk debat gevoerd…. Boeiende en gezellige gesprekken …. Een plek waar vriendschap verder groeide.

De jaarlijks terugkerende kooruitstap naar Brugny was telkens opnieuw een fantastische ervaring… de avondwandeling, het kijken naar maan en sterren, het kerkje van Chavot waar we trouwens ook een heel gesmaakt optreden deden, het verloren lopen in de champagnevelden, het proeven van zoveel lekkers van onze koks….de versieringen van Carmen….enz …. Samen weg van huis met Kwimba… in de champagne… het was uniek….! Ook al had je één van de laatste keren chance dat je wegens “te lang uitzitten” in het vrouwenhuis nog op de zetel mocht slapen.

Meer dan 10 jaar zijn we samen op reis met muziek…, we kennen mekaar zo goed. Er zijn zoveel mooie verbindingen en vriendschappen ontstaan. We hebben zoveel mooie maar ook droevige en moeilijke momenten gedeeld en Katrien en Mieke zullen we nooit vergeten…

Je was ook hen heel nabij.

En het moet gezegd worden …. Niet enkel bij Arsene Webe groeien Gent en Deinze steeds dichter naar mekaar toe….

De gastvrijheid van jou en Carmen met nieuwjaar, de kerstconserten in Deinze, de optredens voor Markant… er is zoveel nog niet gezegd…..

Whaw Jackie….. het is me erg dierbaar …. Het samen zingen in Kwimba en alles wat daarrond gebeurd…. De ontdekkingsreis van de wereldmuziek met jou was super en dat blijft voor altijd in ons hart…. Super bedankt voor zoveel jaar engagement.

Je nieuwe muzikale project is je echt op het lijf geschreven en is alweer een nieuwe uitdaging en ontdekkingsreis in en met de muziek. We zullen er zeker nog van horen… daar gaan we nu al van uit.

En jij van ons…. We blijven verbonden.

Voor Kwimba

Marietje

 

Reacties zijn uitgeschakeld. .