Voor Marijke…

Tijdens het weekend van 9 en 10 maart 2019 hebben we totaal onverwacht afscheid moeten nemen van Marijke. We kennen haar als een warme vrouw die met velen van ons een speciale band had. Altijd klaar voor een vriendelijk woord, gedreven, enthousiast, geëngageerd, soms streng, maar altijd rechtvaardig… En vooral met een heel groot hart voor Kwimba en al wie haar dierbaar was.

Marijke, we gaan je warmte, je humor, je stem, je mijmeringen, je ingetogen gulheid heel hard missen. Weet dat we je voor altijd meedragen in ons hart.

Alejandro zong het lied ‘A mis amigos’ voor haar, een ode aan de vriendschap. Marta, Cecile en Hilde vertaalden de tekst naar het Nederlands:

Mijn vrienden ben ik tederheid verschuldigd, woorden van aanmoediging en knuffels, en ook het delen van de rekening die het leven ons beetje bij beetje brengt.

Ik ben hen dankbaar voor het geduld waarmee ze mijn scherpe kantjes, mijn wisselende gemoedsstemmingen, het verwaarlozen van onze vriendschap, mijn angsten en mijn twijfels verdragen.

De vriendschap lijkt vaak een kwetsbaar papieren bootje, maar nooit kan zelfs de zwaarste storm haar klein krijgen. Want dit bootje van papier heeft, vastgeklonken aan het stuur, een hart als kapitein.

Mijn vrienden gun ik enige boosheid, die ongevraagd onze verstandhouding kan verstoren. We weten allen dat het niet zo erg is om af en toe ruzie te maken om onnozelheden.

Als ik sterf, zal ik aan mijn vrienden mijn genegenheid uiten in een gitaarakkoord en mijn onverbeterlijke arme krekelziel tonen in de vergeten verzen van een gedicht.

Lieve vriend, als dit lied, zoals de wind, je aandacht vraagt, waar je het ook wil horen, dan zal je niet alleen zijn. Zo gaat het wanneer je je vrienden meedraagt in je ziel.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Carmen de vos
  mrt 21, 2019 @ 08:58:16

  wij zullen haar inderdaad altijd in ons hart dragen, prachtige tekst

 2. Jackie
  mrt 21, 2019 @ 09:52:54

  dag Marijke, dag allemaal,
  getroffen door het bericht van het overlijden van Marijke en al even buiten het spoor van Kwimba blijf je staren van ongeloof. Hoe kan dat nou? met wie kan ik dit verdriet delen? Kan ik er met jullie over praten?
  Dank Marijke, dank Kwimba, dank Alejandro voor de mooie liedtekst, het gitaarakkoord.
  Ik blijf met jullie Marijke in mijn hart dragen.
  “Lieve vriend, als dit lied, zoals de wind, je aandacht vraagt, waar je het ook wil horen, dan zal je niet alleen zijn.”
  hartelijke en warme groet
  Jackie

 3. ann
  mrt 21, 2019 @ 11:59:55

  Dag Marijke,
  Een aantal jaar terug gaf je mij een open en warm welkom binnen Kwimba. Je was samen met Tina voor mij vaste waarde binnen onze groep alten waardoor ik elke week er graag bij was. Twee jaar heb ik je mogen genieten van je leuke en kranige manier van zijn… Ik zag je voor een paar weken nog in vol gesprek op de vrijdagmarkt , trok je aandacht toen liever niet en dacht toen bij mezelf ik kom je nog wel tegen…spijtig genoeg zal het niet meer al wandelend door Gent zijn. Wel in gedachten.Rust zacht.
  Ann

 4. sylvie
  mrt 21, 2019 @ 12:23:05

  Hoe jammer nou,… zo n vriendelijke madam. Rust zacht Marijke