Wie zijn wij

Een dertigtal vrouwen in en rond Gent vormen samen het wereldkoor Kwimba.
We zingen liederen afkomstig uit de hele wereld met een boodschap over vrijheid, vrede en respect.
In onze stem weerklinkt ons ongenoegen over onrecht en onverdraagzaamheid.
Voelt u zich ook verbonden met deze waarden en houdt u van zingen?
Kwimba heet u welkom !

In het voorjaar van 1997 besluit een groepje vrienden de stemmen te bundelen en een vrouwenkoor op te richten. Dit pasgeboren koor komt onder leiding te staan van Johan Sobrie en krijgt de naam Nea Beho (geboren in Beho).

Eind 1997 vervoegen Trees Spaepens en enkele zangers van het solidariteitskoor “Kontrarie ” uit Leuven Nea Beho en niet veel later wordt “KWIMBA” geboren. Kwimba betekent “zingen” in het Ghanees. Trees brengt het koor op het spoor van de wereldmuziek.

Vervolgens evolueert Kwimba verder onder leiding van Lutgarde Lamotte, Sophie Lerouge en Maarten Buyl. Het koor wordt ook even kort een 4-stemmig gemengd koor, maar uiteindelijk keert het terug naar een driestemmige, vrouwelijke bezetting.  

Begin 2006 verwelkomt Kwimba Jackie Vanobbergen. Hij brengt ons naar het zingen van geëngageerde wereldmuziek.

In het voorjaar van 2007 bestaat Kwimba 10 jaar en dat wordt gevierd met een spetterend optreden dat de naam “Noordeloos” kreeg.

In 2008 gaan we verder op dit elan en blijven onze boodschap van vrede en solidariteit via onze liederen uitdragen. Op 21 juni stellen we onze CD “Awelle welle wel” waarvan de opbrengst integraal naar 2 projecten in het Gentse gaat: CEMOB (Centrum Eerstelijnsmondzorg in het Wijkgezondheidscentrum Ledeberg)  en  Huize Triest – Gemeenschapshuis Tabor.

In 2009 brengt Kwimba een groots optreden onder de titel “Stand by me”. In 2010 wordt dit optreden ten voordele van verschillende projecten herhaald (o.m. voor de werken van de Zuster van Maria in Congo en voor Hand in Hand).

In 2010 organiseert Kwimba een bekendmakingscampagne voor MUSIC FUND (www.musicfund.be), dit in samenwerking met drie andere wereldkoren uit Gent en omgeving: Sapukay (Merelbeke), Karibu (Gent) en El Mundo-Lo (Lovendegem).

Als uitloper van die eerste samenwerking treedt Kwimba in 2011 samen met El Mundo-Lo, Karibu en Sapukay op op het Boombalfestival in Lovendegem.

In 2012 bestaat Kwimba 15 jaar en ook dat vieren we met een groots feest in de Sint-Baafsabdij in het hartje van Gent.